Skip to content
+45 5121 3057 bent@chilbalfilm.dk

Dette klip er en del af dokumentaren Tropiske koralrev under pres.

Koralrev er det økosystem i havet, der har den højeste biodiversitet.
Den enorme biodiversitet har afgørende betydning for omkring en halv mia. mennesker på verdensplan.
Alene i Koraltrekanten er mere end 120 mio. mennesker direkte afhængige af sunde koralrev. Dels i form af fiskeri, hvor man henter en væsentlig del af proteinføden fra havet og dels i form af jobs inden for turisme på hoteller, guider mm.

Klimaforandringer betyder at de lokale oplever store forandringer på revene, med flere og kraftigere storme, højere vandstand ved tidevand og færre fisk på revene.

Konsekvenser for økosystem og mennesker

Igennem de senere år er det blevet sværere for lokalbefolkningerne at fange tilstrækkeligt med fisk – for klimaforandringerne mærkes kraftigt på revene.

De mikroskopiske koraldyr der bygger revene, lever i tæt symbiose med alger – de såkaldte zooxantheller. De alger fungerer bedste mellem 21 og 29 grader

Algerne lever inde i polypdyrene. Når temperaturen i vandet stiger dør algerne og så får koralpolypperne ikke mere næring fra algerne – de sulter. Hvis temperaturen ikke falder og der kommer nye alger til, vil koralpolypperne dø af sult.
Når det sker, mister korallerne deres farver og der opstår koralblegning. Så det kun er det blegede kalkskelet, der er tilbage.

Pga. klimaforandringernes er temperaturen i vandet steget flere steder. Det mærkes af de lokale, der oplever flere og kraftigere storme, højere vandstand ved højvand og færre fisk på revene.

Ud over klimaforandringerne er der en lang række andre presfaktorer, der påvirker koralrevene; Den voksende befolkningstilvækst – og dermed større efterspørgsel efter mad, er med til at øge presset på havene i jagten på fisk og andre ressourcer. Dertil kommer lokale faktorer som forurening, dynamitfiskeri, fældning af regnskov mm.

Det er alt sammen faktorer der har stor indvirkning på koralrevene.

Hvis du vil se hele den 51 min. lange dokumentar Tropiske koralrev under pres, kan du se den her

Back To Top