Tangeværket – en prop i Gudenåen?
Et af de mest ikoniske vandløb vi har her i landet, er Gudenåen. Tangeværket blev opført i årene 1918 - 1920 på et det sted, hvor Gudenåen har et naturligt fald på omkring 10 m. Da Tangeværket blev opført, blev…
Livet i de ferske vande og langs bredderne af å løb og søer er spændende at iagttage. Her viser vi forskellige film fra det fascinerende liv der findes der.
Et af de mest ikoniske vandløb vi har her i landet, er Gudenåen. Tangeværket blev opført i årene 1918 - 1920 på et det sted, hvor Gudenåen har et naturligt fald på omkring 10 m. Da Tangeværket blev opført, blev…
For bare 200 år siden drev landet af væde. Vandløb, søer, sumpede skovområder og våde enge gjorde en tur igennem landet til en våd fornøjelse. Man kom næppe tørskoet frem. Vandet pibler op fra kilderne og danner små bække. Når…
Oddere hører til de største rovpattedyr i landet. Den europæiske odder tilhører mårfamilien. De kan blive helt op til 130 cm. store og veje 13 kg. Her i landet er de mest almindelige i Midt - og Nordjylland. Odderen lever…
Guldsmede er en af de ældste insektordner og de er udbredt over det meste af jorden. Der levede guldsmede helt tilbage i kultiden for 300 mio. år siden længe før dinosaurerne. Dengang var guldsmede kæmpestore og de kunne have et…
Der er et spændende liv med mange forskellige smådyr i vandhuller og søer. Her kan du finde mange forskellige arter fra Vårfluelarver og Døgnfluer, Padder og Tæger som fx. den fascinerende Stavtæge, nymfer og guldsmede mm. Vandoverfladen der er nem…
Gedden er søen store rovfisk. Nogle kalder den også for ferskvandskrokodillen, fordi den står helt stille på lur mellem planterne og pludselig og lynhurtigt angriber byttet. Gedden er en grådig rovfisk, som angriber bytte der kan være næsten lige så…
Fisken skalle er en af vores mest almindelige ferskvandsfisk. De findes i søer og de fleste vandløb. I vinterhalvåret trækker en stor del af skallerne fra søerne op i vandløbene hvor de normalt opholder sig i de rolige dele af…
Næsten alle vores søer får tilsat næringsstoffer. I den rene klarvandede sø vil der være en naturlig balance med mange bundplanter og forskellige vandfugle. Det er f.eks. blishøns, svaner og ænder der spiser planter. Der vil også være andre fugle…
Lobeliesøer er betegnelsen på meget renvandede søer på jordbund med lavt mineralindhold. Navnet Lobeliesø henviser til vandplanten Tvepipet Lobelie, der er karakterplante i søerne. Lobelie søer er relativt sjældne, fordi de fleste danske danske søer gennem tiden, har fået tilført…
Der er mange spændende oplevelser, når man dykker i vores søer. Når man svømmer mellem åkanderne, er det som at bevæge sig rundt i en tæt jungle. Er man heldig, kan man se mange spændende smådyr og fisk. Fra små…