Skip to content
+45 5121 3057 bent@chilbalfilm.dk

Den almindelig ulk kan se frygtindgydende ud. Den er i familie med de tropiske skorpionfisk eller Dragehovedfisk, som de også kaldes.

I familien er der også de giftige stenfisk, men ulken er ikke giftig. Selvom den har kraftige rygfinner, man kan stikke sig på.

Ulken er en dårlig svømmer. Fisken har ikke nogen svømmeblære. Den opholder sig ved bunden på stenrev og ved moler, hvor den lever gemt mellem tang og sten. Den er godt kamufleret med sine brunlige og grønne farver og kan være meget svær at få øje på for byttedyrene og os dykkere.

Ulke gyder i løbet af vinteren. Når hunulken har gydet, forlader hun æggene, hvorefter hannen bliver og beskytter dem mod rovdyr som krabber, andre fisk mm.
Det tager 5 – 6 uger før æggene klækker. Larverne lever pelagisk (frit i vandet) de første uger, før de søger mod bunden, hvor de lever resten af deres liv.

Ulk Vogter æg

“Tjøvenhavner”

Ulken er en grådig rovfisk. Den har en meget stor mund i forhold til dens  størrelse.
I Jylland kaldes ulken for Kjøvenhavner.  Det gør man fordi – som jyderne siger, den har en stor kæft og har ikke rigtig nogen værdi som spisefisk og fordi den er så dum, at når en lystfisker har fanget den og sat den ud i vandet igen, den øjeblikkelig bider på krogen igen, så snart den kommer hen for næsen af fisken.

Som en jyde sagde til os;  Det er kæft det hele, den hopper på hvad som helst – og er ikke rigtigt noget værd – hvilket ikke afholder den fra at puste sig op… Men under overflade  er ulken en spændende fisk med en omsorgsfuld adfærd. Det er mange af vore “lavtvandsarter” i øvrigt.
Ligesom tjøvenhavnere oftest også viser sig at være søde, rare -eller i det mindste interessante mennesker.

Husk dit gratis YOU Tube abonnement så du ikke går glip af kommende udgivelser

Back To Top