Det begynder stille og roligt i skumringen. Lige i den time hvor solen står lavt…
Skarven er en såkaldt amfibisk art, hvilket betyder at den både lever på land og i vand. For fugle er hørelsen en vigtig sans. De kommunikerer med hinanden ved hjælp af forskellige lydsignaler. De bruger også hørelse til at lytte efter både bytte- og rovdyr.
Når et landlevende dyr stikker hovedet under vand så bliver des hørelse meget dårlig. Det er fordi ørene er tilpassede til at opfange overvands lyde. Nogle dyr, som sæler og hvaler, har specielle tilpasninger i ørene som gør at de hører rigtigt godt i vand.
På Marinbiologisk Forskningscenter i Kerteminde forskes der i, hvordan dyr kommunikere og hører under vand. Forskningen sker dels for at forstå dyrenes adfærd, men samtidig er det også vigtigt, at have kendskab til hvordan de forskellige dyr bruger lyde under vandet, for menneskelige aktiviteter som sejlads, støj fra hav vindmølleparker og trafik på broer spreder sig langt under vandet og virker som en kraftig støjforurening, der kan forstyrre dyrene.
Skarverne Lola og Embla kan lide træningen
Loke og Embla ser ud til at kunne lide træningen, for hver gang de gør det rigtigt, bliver de belønnet med fisk.
Forsøget går ud på, at Loke skal stå med hovedet ud af ringen og når han hører en lyd skal han trykke på den røde knap.
Denne øvelse gennemføres flere 1000 gange, med forskellige lydstyrker og frekvenser. Den slags forsøg er udført med mange forskellige fuglearter, men der specielle ved træningen i Kerteminde er, at man forsøger at gøre det i vand.