Skip to content
+45 5121 3057 bent@chilbalfilm.dk

Fisken skalle er en af vores mest almindelige ferskvandsfisk.
De findes i søer og de fleste vandløb. I vinterhalvåret trækker en stor del af skallerne fra søerne op i vandløbene hvor de normalt opholder sig i de rolige dele af vandløbene, hvor der ikke er for meget strøm.

I vandløbene  er de i fred for en del af deres naturlige fjender som fx. rovfiskene gedder og aborrer. Tilsvarende er der ofte færre fiskejagende fugle som skarver i vandløbene.

 

Dansk Vandløb Med Vandet Der Løber Friskt Over Stryget
Fisken Skaller I Tæt Stime
Vandstær

Undersøgelser af skallers vintermigration

DTU Aqua har lavet undersøgelser, der viser at helt op til 80 % af skallebestanden i en sø, kan trække op i vandløbene. Der er fx. et år målt helt op til 60 tons skaller i udløbet ved Filsø i Jylland.

Skallerne vil naturligvis helst stå de steder i vandløbet, der er mindst strøm. Det kræver rigtig meget energi konstant at kæmpe mod strømmen. Derfor er der kamp om de gode pladser med læ for strømmen i vandløbet.

Fødemængden for skallerne i vandløbene er væsentlig mindre end i søerne.  Derfor må skallerne være velernæret for at vandre op i vandløbet. Ellers har de ikke kræfter til at kæmpe mod strømmen.

Fordelen for skallerne ved at opholde sig i vandløbene, opvejer dog ulempen ved at blive i søen med fare for at blive geddeføde – hvis den ve og mærket har konditionen i orden.

Da vi fandt skallerne ophold stimen sig på et stryg med kraftig strøm og der var klart kamp om pladserne med at komme ned i strømlæ bag nogle store sten.

Husk dit gratis YOU Tube abonnement så du ikke går glip af kommende udgivelser

Back To Top