Skip to content
+45 5121 3057 bent@chilbalfilm.dk

En af de meget velkomne forårsbebudere er stenbideren.
Vi kender den som delikat mad, hvor det især er de lækre rogn vi spiser.

Hannen kaldes for stenbider, hunnen har de mindre flatterende navne som kvabso og kulso.

Stenbideren lever normalt på dybder på 20 – 200 m. men i det tidlige forår kommer de ind på helt lavt vand for at gyde.

Hannen kommer allerede i februar og finder et godt strømfyldt sted at opholde sig. Senere ankommer hunnen. Hun er tung og opsvulmet af rogn, og svømmer derfor væsentligt langsommere end hannen.

Hannen imponerer kvabsoen med sin flotte røde parringsdragt

I gyde sæsonen har hannen en flot rødlig farvedragt, for at imponerer kvabsoen. Hun gyder sine æg, hvorefter hun vender tilbage til større dybder og nu begynder hannen nidkært at vogte æggene til de klækkes.

Afhængig af vandtemperaturen kan det tage helt op til 60 døgn, før æggene klækker.
I den tid bliver hannen ved æggene og forsvarer dem frygtløst mod alle

Stenbiderens bugfinner har udviklet sig til sugekopper som fisken bruger til at holde fast med, når han ligger og beskytter æggene i den stærke strøm.

Når ynglen er klækket søger hannen igen ud på dybere koldt vand.
Den lille stenbidere yngel på bare 3 cm længde søger hurtigt mod bunden for at gemme sig mellem stenene.

Stenbider er truet

For mange mennesker er stenbider en lækker forårsbebuder, hvor man spiser de lækre rogn rørt op med lidt creme fraiche og rødløg og drikker en lækker tør hvidvin til

Men stenbider bestanden er hårdt presset. Man kan jo også logisk tænke sig til at det kan blive en konsekvens, når der gennem mange år har været et ureguleret fiskeri på en dyr varer. De mange rogn vi spiser, bliver jo aldrig til nye stenbider.

Som det tydeligt fremgår af grafen, er landingerne faldet drastisk gennem de senere år og det vil sandsynligvis fortsætte i år, for hverken fødevare-, landbrugs- og fiskeriminister Jacob Jensen eller havets såkaldte selvudråbte minister Magnus Heunicke har gjort tiltag for at reducere fiskeriet, trods DTU Aqua tilbage i november 2023 kom med klare anbefalinger for at reducere fiskeriet væsentligt.

Husk dit gratis YOU Tube abonnement så du ikke går glip af kommende udgivelser

Back To Top