Skip to content
+45 5121 3057 bent@chilbalfilm.dk

Igennem jordens ufattelige lange historie på 4.500 mio. år, har der eksisteret milliarder og atter milliarder af forskellige arter. Det anslås at der indtil videre har eksisteret 30 milliarder forskellige arter på kloden. De fleste – måske helt op til 99,9 % af alle disse arter er uddøde og forsvundet igen.
Livet på jorden er ikke bare kort – det er også skrøbeligt…

Den gennemsnitlige art har holdt stand her på kloden i små 4 mio. år. Så teoretisk set bør vi og vores efterkommere kunne holde ud langt ud i fremtiden.

Der har været 5 store masseudryddelser op igennem jordens historie. Hver gang blev en væsentlig del af arterne udslettet.

Hver gang den slags katastrofer er sket, har årsagerne været geologiske ændringer, asteroide nedslag eller andre voldsomme forandringer, der har ændret betingelserne for livet.

Nu fortæller forskere os, at vi er godt på vej til den næste masseudryddelse af arter. For første gang i jordens historie er det en anden art – os mennesker, der er årsagen til masseudryddelsen.
Forskere har fastslået, at udryddelsen af arter sker op til 1.000 gange hurtigere i dag end den naturlige rate for uddøen af arter.

Katastrofen ses tydeligt i Fiskeleret

Den sidste masseuddøen – den femte i jordens historie – kan tydeligt ses på Stevns Klint. Den skete for 65 mio. år siden og danner overgangen mellem de geologiske perioder Kridt og Tertiær.

Årsagen til katastrofen var en kæmpe asteroide nedslag, der landede der, hvor Yucatán halvøen i Mexico ligger i dag. For 65 mio. år siden var der uro på jorden. Super kontinentet Pangæa var brudt op for omkring 220 mio. år siden.

Nu skrumplede kontinenterne rundt, mod de placeringer vi kender i dag. Det medførte enorme vulkanudbrud, hvor der sprøjtede lava og aske langt op i atmosfæren.

Som en gigantisk bombe

Asteroide nedslaget ramte jorden som en gigantisk bombe. Amerikanske forskere har sammenlignet kraften i nedslaget med, at hver eneste person på hele kloden, på én gang affyrer en atombombe svarende til den, der blev smidt over Hiroshima.

Gigantiske støvskyer indhyllede jorden i mørke. Solens lys kunne ikke trænge igennem støv og askeskyerne. Planterne kunne ikke vokse og dermed stoppede fotosyntesen og iltindholdet på planeten blev væsentlig lavere. Det var der mange arter, der ikke overlevede.

75 % af alle arter døde. Blandt de uddøde arter var dinosaurerne og mange krybdyr og øgler. Ud af askeskyerne dukkede til gengæld nye arter som fugle og pattedyr frem, hvor en af arterne udviklede sig til os mennesker.

Asteroide nedslaget ses tydeligt på Stevns Klint i fiskeleret. Nederst har vi det hvide skrivekridt. Så kommer det sorte lag med aske og fra de kulsorte askelag begynder lagene at blive lysere og lysere, til vi er ved bryzokalken.

Bryzokalken der også indeholder store bånd af flint, kaldes også danienkalk og er opkaldt efter Danmark.

klippet her er fra TV serien Når landet skaber sig
Det er 4 x 30 min. der fortæller historien om hvordan Danmark er dannet.

Hvis du kan lide det vi laver, kan du støtte os på forskellige måder, så vi kan fortsætte med at producerer naturfilm til dig i høj kvalitet.
Du kan fx. støtte os ved at dele vores film vi og bredt på de sociale medier.
Du kan gå på Youtube her  og abonnere på vores kanal.
Du kan også vælge at støtte os direkte økonomisk ved at donere et valgfrit beløb via 10ER.DK

Back To Top