Den lille vandsalamander er vågnet op fra vinterens lange hi. Nu søger de mod vandhullerne,…
Vores lille hval marsvin er Danmarks mest almindelige hval.
Marsvin lever kystnært og er meget sky. Det er den eneste hval, der yngler fast i Danmark.
Selvom marsvin er tandhvaler, tygger de ikke maden. Tændernes form er ikke indrettet på at de kan tygge føden. I stedet vender de fiskene, så de kan sluge silden med hovedet først, så fiskens finner ikke virker som modhager på vej ned igennem halsen.
Marsvinene er delt i forskellige bestande; En der holder til i Nordsøen og Skagerrak, og en anden der holder til i de indre farvande.
Ved at overvåge marsvinene med satellit, har man opdaget, at Nordsøbestanden aldrig bevæger sig syd for Anholt og bestanden i de indre farvande holder sig i området syd for Læsø.
Så det er 2 adskilte bestande/grupper/populationer, der til en vis grad mødes i det nordlige Kattegat.
Op igennem 1800-tallet blev der fanget omkring 140.000 marsvin i danske farvande. Det er især foregået ved Middelfart, hvor marsvinene blev drevet ind i Gamborg fjord, indfanget i net, halet på land og slagtet.
Spækket blev kogt til tran, indvolde og øvrige rester blev brugt til gødning og kødet spist.
I dag fanger vi ikke længere marsvin, men ikke des mindre bliver mellem 2 og 5.000 dyr dræbt hvert år pga. utilsigtet bifangst i fiskegarn.
Og det er voldsomme tal, når den samlede bestand af marsvin Danmarks lille hval vurderes til at være 55.000 i de vores farvande.