Skip to content
+45 5121 3057 bent@chilbalfilm.dk

Planterne i  vandløbene har afgørende betydning for vandløbenes økologi.
Planterne påvirker strømmen. Når planterne vokser i vandløbet giver de læ for strømmen og giver skjulesteder for smådyr og fisk. På den måde er planterne med til at vandløbet slynger sig gennem landskabet. Vandplanterne danner de såkaldte mæanderslyng i vandløbet.

Et naturligt dynamiske vandløb

I et naturligt slynge vandløb, veksler bundforholdene. I ydersiden på slyngningen graver strømmen dybe huller og fjerner materialer. Det giver dybe huller i vandløbet. De såkaldte høl. Høllerne er gode skjulesteder for fisk.

I slyngningens inderside aflejres materiale som sand – og mudderbanker. Mellem de enkelte slyngninger er der et lavt stenet stryg. Det er her på stryget ørred gyder deres æg. Det er også på stryget,  strømmen løber frisk og klukkende ilter vandet.

Se også historien om vandnymfer og ægte guldsmede og se den ægte guldsmed Den fireplettet Libels ufuldstændige forvandling

Mange smådyr er afhængig af en rig varieret vegetation med planter som vandranunkler, vandstjerne, smalbladet mærke, vandpest og pindsvineknop.
Planterne skaber gode skjulesteder for fisk og de smådyr, som fiskene lever af.
Her ser vi nærmere på vandplanterne sammen med Naturmedarbejder Anders Næslev fra Aqua Akvarium i Silkeborg, hvor vi også møder den smukke Blåbåndet Pragtvandnymfe.

Historien her om vandløb og Blåbåndet pragtvandnymfer er fra TV serien Mange bække små. Det er en serie (3 x 30 min) der fortæller om livet i vores ferske vande. Du kan se hele serien ved at klikke på linket

Kan du lide siden – og vil du fortsat gerne se gratis naturfilm?

Hvis du kan lide det vi laver, kan du støtte os på forskellige måder, så vi kan fortsætte med at producerer naturfilm til dig i høj kvalitet.

Du kan fx. støtte os ved at dele vores film vi og bredt på de sociale medier.

Du kan gå på Youtube her  https://www.youtube.com/channel/UCNGb1zTe9y-Q3SydZziE4Hw?view_as=subscriber
og abonnere på vores kanal.

Du kan også vælge at støtte os direkte økonomisk ved at donere et valgfrit beløb via https://naturfilm.10er.dk/

Vi udgiver en ny naturfilm hver fredag + engang imellem lidt ekstra.
– Og bare rolig selvom vi nogle gange udgiver film flere gange om ugen, er det udelukkende de normale fredagsfilm der fortæller om dansk natur, der bliver givet støtte til via 10er.dk

Når du støtter os, har vi mulighed for at fortsætte med at producere nye spændende og lærerrige naturfilm fra den danske natur.
Den danske natur trænger nemlig til at få al mulig opmærksomhed – og det vil vi gerne hjælpe til.

På forhånd tak for din støtte

Back To Top