Skip to content
+45 5121 3057 bent@chilbalfilm.dk

Island er et fantastisk land at besøge.
Det sprutter og syder i undergrunde. Stinkende svovlkilder der lugter som rådne æg farver landskabet guld og rødt. Gejsere skyder vandsøjler op i mere end 30 m. højde med 80 grader varmt vand. Kæmpe gletsjere  og vandfald med ufattelige kræfter. Her er naturen vild og voldsom.

Dyk mellem to kontinenter

Det er ikke kun på land, der er spændende geologiske oplevelser. I Silfra sprækken dykker man bogstaveligt mellem to kontinenter. Silfra søen er et must do dyk.
Det krystalklare vand gør at sigten kan være helt op på + 100 m.

Her dykker man direkte i brudlinjen mellem den nordamerikanske og den europæiske tektoniske plade. Kontinentalpladerne bevæger sig omkring 2 cm. væk fra hinanden om  året og på sigt – vel og mærke meget lang sigt – vil Island brække i 2 dele. Vandet i søen er smeltevand fra en stor gletsjere 50 km nordøst for søen.

Smeltevandet siver ned igennem de vulkanske lag i undergrunden.  De porøse lavasten virker som et stort filter og når vandet 40 år senere pibler op som undersøiske kilder i bunden af silfrasprækken, er det filtreret og det reneste og klareste vand man kan forstille sig – sigten i det 4 grader kolde vand er fantastik – helt op til 150 m sigt

Så det ser nærmest ud som om dykkeren hænger frit og svæver i intetheden.

 

Søjlerne i havet

Strytan er en kæmpe kalkstenssøjle der skyder op fra bunden af fjorden 70 m nede.

Det er et enestående geotermisk fænomen.
Fra undersøiske kilder skyder 75 grader varmt vand op og når det varme vand møder det kolde salte havvand, sker der en kemisk proces, hvor bakterier opbygge den store kalkstenssøjle.

Denne proces er foregået lige siden sidste istid og igennem de
11.000 år siden isen forsvandt er Strytan blevet opbygget.

Søjlen er 55 m. høj og 15 – 20 m. i diameter. Den strækker sig op til 15 m. under havets overflade.

Rundt om – og på søjlen er der et rigt liv.  Man kan virkelig mærke hvor vandet pibler op. Det føles dejligt lunt og som Erlingdur rigtig fortæller skal man passe på at man ikke bliver skubbet op mod overfladen – hvis man ryger for hurtigt op fra 20 m dybde, kan man risikere både dykkersyge og det der er værre.

Her er en kort film med indtryk fra Island.
Filmen har været vist på adskillige filmfestivaler i Europa og USA og vundet  flere priser – hvad vi naturligvis er stolte af

Back To Top