Skip to content
+45 5121 3057 bent@chilbalfilm.dk

Troldkællingen ved Limfjorden

Engang for længe siden boede der en troldkvinde på egnen. Hun var stor, fed og ulidelig grim. Faktisk var hun så grim, at folk fik kvalme og ondt i øjnene, når de så hende.

Troldkællingen var misundelig på ham der Jesus. Han fik nemlig så meget opmærksomhed og det kunne hun ikke have. Derfor besluttede hun, at hun vil have et barn, som havde lige så store kræfter som Jesus, så barnet og hende selv kunne få opmærksomhed.
Men der var ikke nogen mænd, der vil ligge med hende. Derfor lavede hun nogle troldomskunstner – og pludselig var hun gravid. Hun voksede og voksede og blev endnu større og grimmere, indtil den dag hun endelig skulle føde.

Fødslen må have været svær. For hun fødte en stor beskidt so med stive børster. Hun kaldte den Limgrim og den var så stor og svær, at når den gik og rodede i jorden, lavede den store dybe render fra øst til vest i hele landet.
Renderne blev siden fyldt med vand og derved blev Limfjorden dannet – og det er ganske vist.

Ertebølle

Efter sidste istid for omkring 12.000 år siden steg havet og store dele af landet blev et ø rige. De fjorde vi i dag kender som Ringkøbing, Nissum og Stadil fjord og Nissum bredning var store bugte, der skar sig som dybt ind i landet.

Havstigning ses tydelig mange steder i landet, hvor de gamle kystskrænter fra Litorina havet eller stenalderhavet som det også kaldes stadig ses.
Landet groede til i tæt skov og menneskerne rykkede ud og bosatte sig ved kysterne, hvor de levede som jægere og samlere. Havet var rigt på liv. Når stenalderfolkene havde mæsket sig i fisk, østers, og andre byttedyr, smed de resterne i en bunke på stranden –fiskeskeletter, knogler fra byttedyr og skaller fra østers lå i store bunker på stranden.

Det var køkkenmøddinger – og de efterladenskaber kan give os en ide om, hvordan stenalderfolkets levede for 7.000 år siden.
Perioden har fået navnet Ertebølle kulturen efter den boplads og store køkkenmødding der blev fundet ved Ertebølle.

Området ved Limfjorden byder på mange flotte oplevelser.

Her mærken man virkelig naturens kræfter. Fra Løgstør åbner fjorden sig op og bliver et ø hav, der er værd at gå på opdagelser i.

Landskabet der er formet af istiden, bugter sig så fjorden danner slyngede løb, vige og bugter.
Saliniteten dvs. saltpromillen i den vestlige del af fjorden er høj og svarer til den saltpromille, der er i Vesterhavet.
Det gør at man i fjorden på lave dybder, kan møde dyr, man i de indre farvande ellers skal dykke væsentligt dybere for at se.

På land er der også mange flotte naturoplevelser. Her kan man f.eks. som et af de få steder i Danmark være heldig at møde den smukke sommerfugl Hedepletvingen.

Naturen Naturel

Naturen Naturel er en TV serie i fem afsnit, vi har produceret til TV Midtvest

For os der bor eller kommer fra området ved Limfjorden, er fjorden nærværende i vores bevidsthed og en væsentlig del af vores sjæl og identitet.
Den glæde og kærlighed vi har til området, vil vi gerne dele med jer alle

Husk dit gratis YOU Tube abonnement så du ikke går glip af kommende udgivelser

Back To Top