Det syder og bobler af forår. Sangsvanerne der har opholdt sig i landet hen over…
Lobeliesøer er betegnelsen på meget renvandede søer på jordbund med lavt mineralindhold. Navnet Lobeliesø henviser til vandplanten Tvepipet Lobelie, der er karakterplante i søerne.
Lobelie søer er relativt sjældne, fordi de fleste danske danske søer gennem tiden, har fået tilført mange næringsstoffer fra vandløb og marker, der grænser ned til søerne.
Lobeliesøer findes derfor udelukkende på heder, i klitter og i skove, hvor rene vandløb uden mange næringsstoffer, løber til søen.
Husk dit gratis YOU Tube abonnement så du ikke går glip af kommende udgivelser.
Lobeliesøerne er stærkt på retur
Både de næringsfattige søer og de tvepibet lobelier er stærkt på retur.
Dels tilføres der næringsstoffer til søerne fra spildevandsudløb og landbrugsjord.
Når der kommer næringsstoffer i vandet, sker der en opblomstring af planktonalger, så vandet bliver mørkt og usigtbart. Så kan den tvepipet lobelie ikke klare sig mere.
Igennem de seneste år er der kommet et nyt problem for lobelie søerne.
Bramgæs skider i søerne og overgøder dem
Tidligere havde vi ikke mange bramgæs her i landet. Siden 1990´erne er bestanden vokset kraftigt og en del overvintrer nu i landet.
I dagtimerne opholder bramgæssene sig på marker, hvor de æder dagen igennem. Om aftenen flyver de ind til lobelie søerne for at være i sikkerhed for natten. Her skider fuglene så meget i søen, at der sker en opblomstring af planktonalger, så søerne bliver overgødet og forurenet.
Det er et stort dilemma, at nyde synet af de store flokke bramgæs og samtidig vide, at de er medvirkende til at forurene vores få klarvandede lobelie søer.