Skip to content
+45 5121 3057 bent@chilbalfilm.dk

Når man vil dykke på Island er der hele tiden to ting man støder på – det er Tingvallir søen – Silfra sprækken, hvor man dykker mellem to kontingenter og Strytan søjlen i .Eyjafjorden på det nordlige Island.

Strytan er en kæmpe kalkstenssøjle der skyder op fra bunden af fjorden 70 m nede.  Søjlen er 55 m. høj og 15 – 20 m. i diameter. Den strækker sig op til 15 m. under havets overflade.

Rundt om – og på søjlen er der et rigt liv. Man kan virkelig mærke hvor vandet pibler op. Det føles dejligt lunt at dykke  i det varme vand, der vælter ud af søjlen. Faktisk er vandtrykket så kraftigt, at man som dykker skal passe på at man ikke bliver skubbet op mod overfladen – hvis man ryger for hurtigt op fra 20 m dybde, kan man risikere både dykkersyge og det der er værre…

Enestående geotermisk fænomen.

Fra undersøiske kilder skyder 75 grader varmt vand op og når det varme vand møder det kolde salte havvand, sker der en kemisk proces, hvor bakterier opbygge den store kalkstenssøjle. Denne proces er foregået lige siden sidste istid og igennem de 11.000 år siden isen forsvandt er Strytan blevet opbygget.

Der findes tilsvarende geotermiske søjler dannet af varmt kilde vand rundt omkring i verden, men Strytan er en af de få – hvis ikke den eneste varmtvandssøjle, det er muligt at dykke på. De andre søjler man kender til ligger nede på mere end 2 km. dybder.

Islændingene påstår med slet skjult stolthed, at det er den eneste undersøiske søjle i hele verden, man kan dykke på, meeeeeennnn vi ved bedre… for oppe i sydvest Grønland – i Ikkafjorden, findes der også undersøiske søjler.

Søjlerne i Ikkafjorden er dannet af  koldt vand der bare er 4 grader. Vi ved det… for vi har været der og dykket på dem, men det er en helt anden historie, som du kan se her i filmene Ikka søjlerne i Sydvestgrønland

Husk dit gratis YOU Tube abonnement så du ikke går glip af kommende udgivelser

Back To Top