Skip to content
+45 5121 3057 bent@chilbalfilm.dk

 I den seneste geologiske periode Kvartærtiden, som vi befinder os i, har klimaet vekslet mellem kolde istider og varme mellemistider.

Den ældste istid vi kan se spor af i Danmark, er Elster istiden. Den begyndte for 465.000 år siden og sluttede omkring 50.000 år senere. Efter Elster istiden var der en kort mellemistid Holsten og derefter begyndte den største istid Saale, der varede omkring 260.000 år og sluttede for 128.000 år siden.

Saale-istiden er den næstsidste istid, der har været i denne omgang.
Indlandsis trængte under den sidste kuldeperiode frem fra Østersøegnene og dækkede det meste af Danmark for omkring 140.000 år siden. Saaleistiden endte for cirka 128.000 år siden.

Eksempler på bakkeøer: Isenbjerg Bakkeø, Skovbjerg Bakkeø, Esbjerg Bakkeø og Toftlund Bakkeø. Herudover er Horns Rev et eksempel på en randmoræne, der muligvis er dannet i Saaletiden.

Husk dit gratis Youtube abonnement, så du ikke går glip af kommende udgivelser

Da isen havde sin størst udbredelse var op mod 30 % af jordens landareal dækket af gletsjere. I takt med at isskjoldet voksede sank verdenshavene med mere end 100 m.

De spor vi kan finde fra Elster og Saale istiderne, kan vi se som aflejringer i blottede kyst skrænter. Her har havet eroderet og åbnet skrænterne op, så vi kan se lagene inde i skrænterne.

Kun på de vestjyske bakkeøer kan vi se overflade lag af gammel moræne fra Saale istiden. Isenbjerg Bakkeø der med sine stejle skrænter rejser sig 30 m op over det omliggende landskab, er derfor en del af det ældste landskab i Jylland.

Back To Top