Skip to content
+45 5121 3057 bent@chilbalfilm.dk

Stevns klint er fantastisk og klart et besøg værd. Klinten er UNESCO Verdensarv . Det er det bedste sted i verden, at finde spor efter den katastrofe der skete for 66 mio. år siden, der udryddede mere end halvdelen af alt liv på jorden her i blandt dinosaurerne. I klinten er det tydeligt at se skille linjen. Det såkaldte fiskeler. Ud over selve fiskeleret er der mange andre spændende oplevelser på Stevns Klint. Her i filmen viser geolog Tove Damholt rundt og fortæller om kridt, kalk og kysterosion.

For 144 mio. år siden i Kridt perioden var de danske områder dækket af et flere hundrede meter dybt varmt hav. Kystlinjerne lå langt fra det danske område. I havet levede milliarder og atter milliarder af mikroskopiske alger – Coccolitter, de havde kalkplader i deres celler.
Når coccolitterne døde dalede de langsomt ned på havets bund. Det tog omkring 15 år at aflejre bare én enkelt mm skrivekridt og det fortsatte i mere end 30 mio. år, så i dag er der gennemsnitligt et 900 m tykt lag skrivekridt i den danske undergrund.

tevns Klint med Højerup gl. kirke

Flinten i kridtet

På bunden af kridthavet levede der krebs. De var ikke specielt store. De gravede gange med deres klosakse nede i kridt havbunden. Krebsdyrene kunne bruge de samme gange igen og igen, men efterhånden som der kom nye lag kalk ovenpå havbunden, flyttede krebsdyrene med op. De gamle gange blev forladt.

I nogle perioder var der meget kisel i vandet. De forladte gange som krebsedyrene havde efterladt nede i kridtbunden blev fyldt med havvand med kisel. Dernede i havbunden har kemien ændret sig. Kisel begyndte at vokse og danne små krystaller af flint. Efterhånden som der bliver mere og mere flint fyldes gangene op med flint.

I dag kan vi se flinten som lange bånd i klinten. Når klinten erodere falder flinten ned på stranden og føres vidt omkring med bølger og strøm.
Fx er hele Præstø Fed dannet som et ungt kystlandskab hvor flinten fra Stevns klint er ført derned og har aflejret sig som paralle strandvolde.

Husk dit gratis abonnement så du ikke går glip af kommende udgivelser

Hvis du kan lide, det vi laver, kan du støtte os på forskellige måder. Så kan vi fortsætte med at producerer naturfilm til dig i høj kvalitet.
Du kan fx. støtte os ved at dele vores film vidt og bredt på de sociale medier.
Du kan gå på YouTube her og abonnere på vores kanal. Det er gratis og fordelen er, at du får besked, hver gang vi lægger nye film op.
– og vi tjener lidt reklame penge, så vi kan fortsætte med at producere nye film til dig 🙂
Du kan også vælge at støtte os direkte økonomisk ved at donere et valgfrit beløb via 10ER.dk
Hvis du – eller dit firma eller organisation – vil støtte os med et større beløb eller tænker i sponsorat, så tag direkte kontakt med os.
Det gør en kæmpe forskel for os, så vi kan fortsætte med at producere flotte naturprogrammer hvor vi formidler danske natur i flot kvalitet – og har du ikke mulighed eller råd til at støtte, så bare nyd filmene og del dem gerne.
Tak for din / jeres støtte til vores projekt.

Back To Top