Skip to content
+45 5121 3057 bent@chilbalfilm.dk

I den dybfrosne jord i arktiske områder er der gennem flere tusind år bundet kolossale mængder kulstof fra døde planterester. De permafrosne områder udgør et kæmpe areal på mere end 23 mio. kvadratkilometer.

Pga. klimaforandringerne tør permafrosten og kulstofpuljen frigives til atmosfæren. Ved optøning kan kulstoffet blive omdannet til drivhusgassen CO2, men kulstoffet kan også blive omdannet til Metan CG4, der er en ca. 25 gange mere aggressiv drivhusgas.

Nu frygter forskere, at den optøende permafrost kan blive en kilde til accelereret klimaforandringer.

Her i filmen følger vi et hold forskere under ledelse af professor Bo Elberling fra Instituttet for Geografi & Geologi Kbh. Uiversitet, der sammen med studerende er på en kombineret forsknings & studie felttur under ekstreme forhold i Arktisk, for at undersøge hvad der ske når permafrosten smelter.

Kom med på en spændende tur med forskere på feltarbejde.

Fakta om permafrost

Omkring 25 % af arealet på den nordlige halvkugle er dækket af permafrost.
Permafrosten er defineret som jord der er frosset mere end 2 år i træk. Denne frosne jord indeholder kolossale mængder kulstof.

Igennem de sidste mange år er temperaturen steget i arktisk og derfor tør mere og mere af permafrosten hver sommer. Når jordlaget tør, går bakterier i gang med at omdanne kulstoffet i jorden. Hvis jorden er tør, vil der være ilt til stede og der vil blive dannet CO2 – en velkendt og problematisk drivhusgas. Hvis optøningen derimod sker i et vådområde, hvor der ikke er ilt tilstede,
vil der blive dannet metan CH4 – en drivhusgas der har en drivhuseffekt 20 – 25 gange større end CO2.

Man ved ikke hvor hurtig omsætningen vil ske og i hvilket omfang kulstoffet vil blive omdannet til CO2 eller metan. Det er et kompleks samspil mellem de frigivne drivhusgasser og klimaudviklingen i Arktisk.

Se også en række små film, der fortæller om de fantastiske Ikka søjler i Sydvest Grønland

 

Husk at opret dit gratis abonnement så du ikke går glip af kommende udgivelser

Hvis du kan lide, det vi laver, kan du støtte os på forskellige måder. Så kan vi fortsætte med at producerer naturfilm til dig i høj kvalitet.
Du kan fx. støtte os ved at dele vores film vidt og bredt på de sociale medier.
Du kan gå på YouTube her og abonnere på vores kanal. Det er gratis og fordelen er, at du får besked, hver gang vi lægger nye film op.
– og vi tjener lidt reklame penge, så vi kan fortsætte med at producere nye film til dig 🙂
Du kan også vælge at støtte os direkte økonomisk ved at donere et valgfrit beløb via 10ER.dk
Hvis du – eller dit firma eller organisation – vil støtte os med et større beløb eller tænker i sponsorat, så tag direkte kontakt med os.
Det gør en kæmpe forskel for os, så vi kan fortsætte med at producere flotte naturprogrammer hvor vi formidler danske natur i flot kvalitet – og har du ikke mulighed eller råd til at støtte, så bare nyd filmene og del dem gerne.
Tak for din / jeres støtte til vores projekt.

Back To Top