Skip to content
+45 5121 3057 bent@chilbalfilm.dk

De Blåbåndede pragtvandnymfer er nogle af vores smukkeste vandnymfer.
Om sommeren kan man se store flokke der sværmer på en gang.
Det er en magisk oplevelse.

På varme vindstille sommerdage sværmer de ivrigt langs de strømmende vandløb. Der er gang i kurmageriet. Hannen forsvarer sit territorium og fremmede hanner jages øjeblikkelig væk. Når det lykkedes ham, at gøre en hun interesseret, lokker han hende med ud på vandplanterne, hvor æggene bliver lagt.

Når æggene klækkes lever vandnymfens larver i vandet i et par år, før forvandling sker og den fra at være en grå farlig larve i vandet forvandles til en smuk Blåbåndet pragtvandnymfe.

De ægte guldsmede

Det er samme måde de ægte guldsmedes forvandling sker.

Larven kravler på land. Sætter sig til godt rette og så sker forvandlingen.
Huden revner i ryggen og den voksne guldsmed kravler ud. Det tager nogle timer, før den kan flyve.

Guldsmede er nogle af de hurtigst flyvende insekter. De kan flyve helt op til 40 km. i timen og det ren akrobatik når de flyver. De kan stå helt stille i luften som en helikopter, de kan flyve lodret og baglæns og alt sammen i stor fart.

Guldsmedenes øjne er sammensat af mere end 30.000 små enkeltøjne og de sidder så tæt at de virker som et par store øjne der dækker det meste af hovedet.

Med så mange mindre øjne kan guldsmeden både se fremad og bagud og op og ned ad på en gang og derfor er den nærmest umulig for andre dyr at overraske.

Guldsmede flyver sommeren igennem og dør nogen tid efter de har parret sig.
Guldsmede og vandnymfer har lige som de fleste andre dyr, behov for en varieret natur med gode steder at fange føde og gemme sig for at leve.

Husk dit gratis abonnement

Hvis du kan lide, det vi laver, kan du støtte os på forskellige måder. Så kan vi fortsætte med at producerer naturfilm til dig i høj kvalitet.
Du kan fx. støtte os ved at dele vores film vidt og bredt på de sociale medier.

Du kan gå på YouTube her og abonnere på vores kanal. Det er gratis og fordelen er, at du får besked, hver gang vi lægger nye film op.
– og vi tjener lidt reklame penge, så vi kan fortsætte med at producere nye film til dig 🙂
Du kan også vælge at støtte os direkte økonomisk ved at donere et valgfrit beløb via 10ER.dk
Hvis du – eller dit firma eller organisation – vil støtte os med et større beløb eller tænker i sponsorat, så tag direkte kontakt med os.
Det gør en kæmpe forskel for os, så vi kan fortsætte med at producere flotte naturprogrammer hvor vi formidler danske natur i flot kvalitet – og har du ikke mulighed eller råd til at støtte, så bare nyd filmene og del dem gerne.
Tak for din / jeres støtte til vores projekt.

Back To Top