Skip to content
+45 5121 3057 bent@chilbalfilm.dk

Vejle Å dal er et godt eksempel på en tunneldal dannet under den sidste istid.

Da isen dækkede store dele af landet med et op til 2 km. Tykke gletsjere, var det ikke konstant koldt. Om sommeren når isen smeltede løb smeltevandet ned gennem sprækker i gletsjeren og dannede floder i tunneler under isen. På grund af isens enorme vægt har der været meget tryk på vandet, der har spulet jord, grus og sten væk. På den måde er landskabet eroderet og de store tunnel dale dannet.

Når smeltevandet nåede gletsjerranden fossede vandet ud foran isranden gennem gletsjerporte. Stærkt strømmende floder snoede sig på kryds og tværs i landskabet og formede de store smeltevandssletter som Randbøl hede.

Her kan du høre geolog Jette Vindum fortælle om Vejle å dal.

Vejle Å dal er et af de bedste eksempler på en klassisk tunneldal

Vejle å dal er en sådan tunneldal og er den længste og mest markante fjord – og tunneldal på den jyske østkyst. Dalen er 40 km. Lang. Bredden af dalen er helt op til 2 km. på de bredeste steder.
Derfor er teorien, at det ikke bare er en, men flere floder der har løbet i tunneler under gletsjeren, der har udgravet den bredde Vejle Å dal gennem Weichel ca. 100.000 år.

Husk dit gratis Youtube abonnement så du ikke går glip af kommende udgivelser

Hvis du kan lide, det vi laver, kan du støtte os på forskellige måder. Så kan vi fortsætte med at producerer naturfilm til dig i høj kvalitet.
Du kan fx. støtte os ved at dele vores film vidt og bredt på de sociale medier.
Du kan gå på YouTube her og abonnere på vores kanal. Det er gratis og fordelen er, at du får besked, hver gang vi lægger nye film op – og vi tjener lidt reklame penge, så vi kan fortsætte med at producere nye film til dig 🙂

Hvis du – eller dit firma eller organisation – vil støtte os med et større beløb eller tænker i sponsorat, så tag direkte kontakt med os.
Det gør en kæmpe forskel for os, så vi kan fortsætte med at producere flotte naturprogrammer hvor vi formidler danske natur i flot kvalitet – og har du ikke mulighed eller råd til at støtte, så bare nyd filmene og del dem gerne.
Tak for din / jeres støtte til vores projekt.

Back To Top